2016. június 24., péntek

Tűnemezelt tájkép és egyéb állatfajták


....valamint rózsák és Mikulások...






A tűnemezelés egy olyan technika, ami különféle lapos formák és térbeli figurák készítésére, valamint anyagok díszítésére szolgál.

A nemez egy ősi textilanyag, melyet gyapjúból langyos, szappanos vízzel kell összedolgozni. 
Az iparosítás óta azonban a gépek már szárazon is elő tudják állítani a filcet speciális tűk segítségével. 
Az úgynevezett "szakállas" tű fel-le mozgásával a gyapjúszálak összenemezesednek. A tűn található apró kampók lefelé magukkal ragadják a szálakat, felfelé pedig akadálymentesen kicsusszannak. Minél többször halad át a tű az anyagon, annál tömörebb, stabilabb felületet hoz létre. 

Hozzávalók:

Gyapjú: használhatjuk természetes színében vagy festett változatát, az úgynevezett „mesegyapjút”.

Nemezelő tű: többféle méretben létezik a filcesítendő felülettől függően, illetve olyanokkal is találkozhatunk, amelyek fa vagy műanyag markolattal rendelkeznek, esetleg több tűt is egybefognak.


Alátét: használhatunk szivacsot, expandált polisztirolhabot (hungarocell, nikecell) vagy egy nagyobb kefét is. A lényeg, hogy puha és viszonylag vastag legyen, mert kemény felületen eltörhet a tű, illetve a gyapjún nem érjük el a kívánt hatást.

A fenti tájképen egy nagyobb hugarocell tálca alapra, az egyéb állatfajták esetében pedig tojás, vagy gömb hunrocell formákra dolgoztuk rá a gyapjút.


Térbeli figura esetén a test alapját képező, legnagyobb részt kell először elkészíteni. Ez általában egy gömb vagy hengerszerű forma, amit a gyapjú feltekerésével, a rétegek egymásra helyezésével hozhatunk létre. A jó alap szoros és tömör, így a hozzákapcsolódó részek rádolgozása is egyszerűbb lesz. 


A részelemek csatlakozó végein hagyjunk elegendő gyapjút ahhoz, hogy az illesztés stabil legyen. A gyapjút kezünkben hajtsuk a kívánt alakra, majd tegyük a szivacsra és a gyapjú szabad végét szorítsuk a testhez. Ezután dolgozzuk a szálakat egymásba a tű segítségével. Függőlegesen és dőlt szögben is próbálkozhatunk.  Forrás: wikipédia 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése